Haakon Leins bakeri, arbeidsuka mi
Skrevet av Siv Schaug-Pettersen november 2022
Høsten 1971 var jeg 14 år og gikk i 8. klasse på Charlottenlund ungdomsskole. I løpet av høsten hadde vi arbeidsuke på skolen, da skulle vi prøve oss en hel uke i arbeidslivet. Jeg ønsket meg å prøve konditoryrket, og skolen ordnet plass for meg hos Haakon Leins bakeri i Mellomveien. Der fikk jeg dyppe kremboller i sjokoladeglasur, og punsjkaker først i sjokolade, så i kokos. Bollene og punsjkakene var forresten ikke så store som de jeg ser i bakeriene i dag, de var overkommelige for en person å spise. Jeg fikk skryt for at jeg ikke sølte og satte fingermerker på bakverket. Sjefen kalte meg "Petra", det likte jeg ikke noe særlig. Men alle tok seg godt av meg der. Jeg lærte å ta pauser i arbeidet og spise og prate med de andre ansatte.
Om morgenen var det fryktelig travelt, da sprang vi opp og ned den bratte trappa fra konditoriet i andre etasje med wienerbrød og annet ned til første. Alt måtte pakkes i kasser og ut i bilene som skulle kjøre varene til de andre butikkene. Jeg bare sprang ned med først ett brett i hendene, etter hvert klarte jeg to brett over hverandre av gangen. Når den økta var over var det deilig å gå inn på kjøla og ta en sup av melka som stod der i store spann.
Da jeg sluttet på fredagen fikk jeg en lønningskonvolutt med 247 kroner i, mine første egne tjente penger! Jeg var så stolt!
Jeg fikk sommerjobb hos Leins bakeri de neste par somrene. Den siste sommeren fikk jeg stå i butikken og selge kakestykker, brød og alt de hadde der. Det var noen få bord i lokalet hvor folk kunne sitte ned med kaffe og kaker. Alle kakene var veldig fristende, og jeg fikk lov å spise av dem, jeg la på meg litt den sommeren!